ДОСВІД ТЕХНІЧНОГО ПЕРЕОСНАЩЕННЯ ЗАСТАРІЛОГО КОТЕЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ ПІВДЕННОГО ГІРНИЧО-ЗБАГАЧУВАЛЬНОГО КОМБІНАТУ З МЕТОЮ ПІДВИЩЕННЯ ЙОГО ПРОМИСЛОВОЇ ПОТУЖНОСТІ ТА ПОЛІПШЕННЯ ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНИХ ТА ЕКОЛОГІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК - Ялова, А. М.; Бондар, Н. В.; Зуєва, Є. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2023)
Запропоновано варіант технічного переоснащення морально застарілого обладнання зі збільшенням промислової потужності котлів для потреб виробництва ПівдГЗК за рахунок реалізації сучасних технічних рішень зі зберіганням наявних габаритних розмірів котельні. Котельня призначена для покриття теплових навантажень споживачів. Технічне переоснащення має на меті поліпшення енергетичних показників та екологічних характеристик роботи обладнання котельні завдяки реалізації у котельні сучасних технічних рішень з обладнанням, що має високоефективні показники. Проаналізовано обладнання, яке використовується для впровадження технічного переоснащення реальної промислової водогрійної котельні. Зазначено, що застосування водогрійних котлів Viessmann Vitoplex 200 тип Sx2A з економайзерами VITOTRANS 300 відповідно до вимог є найдоцільнішим із зазначенням потреб підприємства та переваг обладнання. Встановлено, що переоснащена котельня має значні переваги у порівнянні з раніше працюючою, результатом модернізації котельні ПівдГЗК є не тільки технологічні ідеї, закладені в проєкті, а й матеріальний результат у вигляді введеного в експлуатацію нового енергетичного об’єкта. Розробка проєкту передбачає, що основним видом палива є природний газ з нижчою теплотою згоряння Q = 8100 Ккал/нм3, резервне паливо для такої котельні не передбачається. З урахуванням технічних умов питного водопостачання котельні та необхідності заповнення теплових мереж обробленою водою, в котельні встановлено Na-катіонову установку води «BWT». Встановлено нове технічне обладнання: п’ять водогрійних котлів Viessmann Vitoplex 200 тип Sx2A потужністю1100 кВт кожен, п’ять газових пальників, п’ять економайзерів Vitotrans 300, п’ять насосів котлового контуру, п’ять насосів обв’язування економайзерів, сепаратор повітря, сепаратор шламу, два мережеві насоси, пом’якшення води BWT, два підживлювальні насоси, два баки запасу підготовленої води (єврокуб) ємністю 1250л, виробництва фірми "SCHUTZ"; розподільні колектори (що подає та зворотний) діаметром 325 мм та довжиною 2 м кожний; два розширювальні баки Reflex G3000 6 бар/120 °С, об’ємом 3000 л кожний, п’ять розширювальних баків котлового контуру Reflex G300 6 бар/120 °С, об’ємом 300 л кожний, виробництва фірми «Reflex» (Німеччина); станція дозування DOZOMAT 60АТ.МТ2, яке дозволило зарезервувати 38 % потужності котельні.