ФУНКЦІОНАЛЬНО-ВАРТІСНИЙ АНАЛІЗ СИСТЕМИ «VALVETRONIC» ДВИГУНІВ «N-СЕРІЇ» АВТОМОБІЛІВ «BMW» - Борисюк, Д. В.; Зелінський, В. Й. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2023)
Функціонально-вартісний аналіз є евристичним методом виявлення можливостей зниження вартості та поліпшення якості об’єкта, що аналізується, як функціонально орієнтована система на всіх стадіях його життєвого циклу. Предметом функціонально-вартісного аналізу є сукупність функцій досліджуваного об’єкта і витрати на їхнє забезпечення. Об’єктом функціонально-вартісного аналізу можуть бути: виріб, технологічний процес, організаційна структура, метод управління, тобто будь-яке інженерно-економічне рішення, яке потребує витрат ресурсів і передбачає багатоваріантність здійснення. Різні об’єкти функціонально-вартісного аналізу мають свої особливості стосовно проведення аналітичної роботи, і водночас між ними є багато спільного в проведенні функціонально-вартісного аналізу, зокрема правила функціонального моделювання, методів пошуку рішень, оцінки якості виконання функцій і визначення витрат на їхнє здійснення. Проведено функціонально-вартісний аналіз системи «Valvetronic» двигунів «N-серії» автомобілів «BMW». Розроблено функціональну модель системи «Valvetronic» двигунів «N-серії» автомобілів «BMW» та класифікацію функцій її функціональної моделі. Подано класифікацію функцій функціональної моделі системи «Valvetronic» двигунів «N-серії» автомобілів «BMW». Визначено коефіцієнт корисності системи «Valvetronic» двигунів «N-серії» автомобілів «BMW» шляхом побудови матриці пріоритетів за відомою методикою розрахунку. Узагальнювальний критерій витрат в проектуванні технічних чи виробничих систем враховує витрати на всіх етапах життєвого циклу системи, для оцінки яких побудовано матрицю витрат системи «Valvetronic» двигунів «N-серії» автомобілів «BMW», з якої визначають коефіцієнт витрат. Побудовано діаграму корисності функцій системи «Valvetronic» двигунів «N-серії» автомобілів «BMW», діаграму ранжування функцій системи відносно коефіцієнта корисності, функціонально-вартісну діаграму системи, діаграму витрат функцій системи, діаграму ранжування функцій системи відносно коефіцієнта витрат, діаграму значень показника функціональної вартості функцій системи, діаграму ранжування функцій системи відносно показника функціональної вартості. За цими діаграмами визначено функції системи «Valvetronic» двигунів «N-серії» автомобілів «BMW», що мають позитивний функціонально-вартісний показник та найбільший рейтинг із розглянутих функцій. Операції або функції, що мають найбільший функціонально-вартісний показник і ранг є тими операціями, вдосконалення яких веде до подальшого розвитку системи або досягнення мети аналізу.