АЛЬТЕРНАТИВНА ЕНЕРГЕТИКА: ОТРИМАННЯ ПАЛИВНИХ БРИКЕТІВ ІЗ ПІРОКАРБОНУ ТЕРМОДЕСТРУКЦІЇ ПОЛІМЕРНИХ ВІДХОДІВ - Ранський , А. П.; Коріненко, Б. В.; Гордієнко, О. А.; Євдокименко, В. O. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2023)
Проведено аналіз можливостей використання відновлюваних джерел енергії та біомаси в Україні для виробництва альтернативного палива — паливних брикетів. Показано, що Україна має великі запаси відновлюваних джерел енергії та біомаси: потенціал енергії з біомаси складає 23 млн т нафтового еквіваленту, що достатньо для заміщення всього імпорту газу, вугілля та бензину. Наведена калорійність (теплота згоряння) деяких різновидів паливних брикетів, палив та твердих побутових відходів. Зазначено, що для отримання паливних брикетів можуть бути використанні різні комбінації промислових та побутових відходів: відходи деревообробки, паперові відходи, гофрокартон, відходи переробки сланців, вугільний пил тощо. Це дозволяє як отримати паливні брикети з високою теплотворною здатністю, так і покращити екологічний стан навколишнього середовища. Описана загальна методика виготовлення паливних брикетів з альтернативних твердих палив (гофрокартону, тирси деревини) та пірокарбону, який отримано при низькотемпературному піролізі полімерних відходів. Розроблено технологію холодного пресування дослідженої шихти з подальшим висушуванням отриманих брикетів до постійної маси. Процес грудкування вихідних компонентів здійснювали за температури 20…25 °С без додаткового нагрівання шихти і введення органічних або неорганічних в’яжучих, що призводило б до зростання ціни на готову продукцію або зменшення калорійності отриманих паливних брикетів. Калориметричним методом визначено теплоту згоряння розроблених паливних брикетів різного складу. Встановлено, що використання суміші гофрокартону та тирси деревини в кількості 40…60 % мас. дозволяє отримати висококалорійні паливні брикети з пірокарбону. Встановлено, що максимальну теплоту згоряння (4715,5 кКал/кг) мають паливні брикети, що містять пірокарбон, гофрокартон та тирсу деревини у співвідношенні 6 : 2 : 2. Запропоновані галузі ефективного використання отриманих паливних брикетів.