ВИМУШЕНА КОНВЕКЦІЯ — ДОСЛІДЖЕННЯ РЕГУЛЯРНОГО ТЕПЛОВОГО РЕЖИМУ В РІЗНИХ ШАРАХ ПО ВИСОТІ РІДИНИ - Ткаченко, С. Й.; Власенко, О. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Досліджено темп охолодження/нагрівання рідин окремо для п’яти термопар, розташованих на різній висоті експериментального зонду. Дослідження проведено на експериментальному стенді в системі «навколишнє середовище І —тіло ІІ», де «навколишнє середовище І» — вода, а «тіло ІІ» — досліджуване рідинне середовище в тонкій металевій циліндричній оболонці в умовах вимушеної конвекції. Регулярний режим охолодження/нагрівання об'єкта характеризується зміною температурного поля з часом, що описується експоненціальною залежністю, при цьому відносна швидкість охолодження t всіх точок тіла залишається постійною величиною, незалежною від координат і часу. Теорія регулярного теплового режиму знайшла широке застосування для виконання багатьох практичних завдань: для визначення темпу охолодження/нагрівання тіла, для дослідження теплофізичних властивостей матеріалів, коефіцієнтів тепловіддачі та випромінювання, теплового опору тощо. Перевагами цього методу є те, що конструкція приладу і техніка проведення експерименту проста, точність отриманих результатів досить висока, а час експерименту невеликий. Нестаціонарна теплопровідність відповідає несталому в часі тепловому режиму, створюваному тією чи іншою тепловою дією на тіло або середовище. Нестаціонарна теплопровідність характеризується тим, що температура змінюється не тільки від точки до точки, але і в часі. Нестаціонарна теплопровідність має місце у разі нагрівання або охолодження тіл, а також під час пуску або зупинки теплообмінних пристроїв, енергетичних агрегатів та ін. Показані експериментальні результати дослідження темпу охолодження/нагрівання рідин окремо для п’яти термопар, розташованих на різній висоті експериментального зонду, за умов вимушеної конвекції.