РЕГЕНЕРАЦІЯ РОЗЧИНУ ДЛЯ ВИМИВАННЯ ФОТОПОЛІМЕРНИХ ДРУКАРСЬКИХ ФОРМ ЯК ВИРІШЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПРОБЛЕМИ - Шибанов, В. В.; Репета, В. Б.; Кукура, Ю. А.; Слободяник, В. Г. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Велика увага з погляду захисту навколишнього середовища приділяється процесу виготовлення фотополімерних флексографічних друкарських форм, де відходами є насичені вимитими компонентами фотополімеру розчини, які несуть потенційну небезпеку довкіллю і потребують впровадження додаткових заходів з утилізації чи регенерації. Вимивні розчини є сумішами органічних розчинників з вимитою фотополімерною композицією, які можна регенерувати для повторного використання. Для цього досліджено можливість розділення розчину шляхом його перегонки. Перегонку виконували у скляному реакторі на оливній бані з електропідігріванням. Пари конденсували у прямоточному холодильнику з водяним охолодженням. Якість регенерованих сумішевих розчинників контролювали за величиною показника заломлення, який визначали на рефрактометрі RL-2. Встановлено такий температурний режим регенерації відпрацьованого вимивного розчину: початок перегону (за 760 мм рт. ст.) — 130 °С, відгін основних фракцій — 135…170 °С. Після регенерації отримано 90…95 % відгону і до 10 % залишку фотополімерної композиції. Встановлено можливість коригування складу, отриманого після перегонки дистиляту за значенням показника заломлення, для якого графічно визначено лінійну кореляційну залежність. Проведені дослідження показали можливість регенерації розчину для вимивання рельєфного зображення фотополімерних друкарських форм шляхом його перегонки. При цьому, перевагу слід надати суміші розчинників сольвент-ізопентанол у пропорціях 1:0,2 чи 1:0,3, оскільки такі пропорції дозволяють інтенсифікувати процес перегонки. Результати експерименту вказують на можливість проведення коригування складу розчину після перегонки за значеннями показника заломлення згідно з отриманою кореляційною залежністю.