ДИНАМІКА КІЛЬКОСТІ ПЕРЕВАНТАЖЕНИХ ПОЛІГОНІВ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ В УКРАЇНІ - Березюк, О. В.; Лемешев, М. С. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Протягом 1999—2014 років в Україні спостерігалося зростання перевантажених площ та тих полігонів і сміттєзвалищ, які не відповідають нормам екологічної безпеки, а в 2015—2020 роках кількість таких полігонів і сміттєзвалищ навпаки спадала. Тому визначення регресійної залежності, що описує динаміку кількості перевантажених полігонів твердих побутових відходів в Україні для вирішення проблеми поводження з твердими побутовими відходами є актуальною науково-технічною задачею. Метою дослідження є визначення за допомогою регресійного аналізу залежності, яка описує динаміку кількості перевантажених полігонів твердих побутових відходів в Україні для вирішення проблеми поводження з твердими побутовими відходами. Під час дослідження використано метод регресійного аналізу результатів однофакторних експериментів та інших парних залежностей з вибором адекватнішого виду функції з 16 найпоширеніших варіантів за критерієм максимального коефіцієнта кореляції. Регресія проводилась на основі лінеаризувальних перетворень, які дозволяють звести нелінійну залежність до лінійної. Визначення коефіцієнтів рівняння регресії здійснювалось методом найменших квадратів за допомогою розробленої комп’ютерної програми “RegAnaliz”, яка захищена свідоцтвом про реєстрацію авторського права на твір. Отримано адекватну регресійну залежність, що описує динаміку кількості полігонів твердих побутових відходів в Україні, які не відповідають нормам. Побудовано графічну залежність, що описує динаміку кількості перевантажених полігонів твердих побутових відходів в Україні та дозволяє наочно проілюструвати цю динаміку, показати достатню збіжність теоретичних та фактичних результатів. Встановлено, що в Україні кількість перевантажених полігонів твердих побутових відходів у 2015—2020 роках спадала за експоненціальною залежністю. Спрогнозовано, що до 2030 року кількість перевантажених полігонів твердих побутових відходів в Україні, за існуючих темпів спадання, скоротиться до 255 одиниць.