ПІДХІД ДО ВИЗНАЧЕННЯ СЕРЕДНІХ ЗАТРИМОК ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ПРИ ВИЇЗДІ З ПРИЛЕГЛИХ ТЕРИТОРІЙ НА МАГІСТРАЛІ - Любий, Є. В.; Бєлецька, О. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Проаналізовано та визначено основні відмінні риси методів визначення затримок транспортних засобів на нерегульованих перехрестях з нерівнозначними напрямками, які за принципами організації та регулювання дорожнього руху є доволі схожими з виїздами з прилеглих територій на магістральні вулиці та дороги великих і найбільших міст. Метою статті є розробка аналітичних моделей визначення часових затримок транспортних засобів при виїзді з прилеглих територій на магістральні вулиці та дороги. Об’єктом дослідження є взаємодія транспортних потоків, що рухаються міською магістральною мережею, та потоку транспортних засобів, які виїжджають з прилеглих до магістралей територій. В дослідженні запропоновано підхід до визначення затримок транспортних засобів при виїзді з прилеглих територій на магістральні вулиці та дороги, який базується на принципах системи масового обслуговування та враховує пріоритетність руху транспортних засобів на конкуруючих напрямках. Як основну інформаційну базу для використання запропонованого підходу щодо визначення часових затримок при виїзді з прилеглих територій необхідно мати дані про інтенсивність транспортного потоку конкуруючих напрямків і час, що витрачається автомобілем для виїзду з прилеглої території на магістраль, які можна встановити за рахунок проведення натурних спостережень на обраних об’єктах експериментальних досліджень. Розроблений підхід потребує в подальшому експериментальної перевірки шляхом порівняння емпіричних і теоретичних результатів розрахунку затримок транспортних засобів при виїзді з прилеглих територій на міську магістральну мережу, а також за рахунок проведення імітаційного експерименту на вибраних об’єктах.