ОЦІНКА ВПЛИВУ ПОКАЗНИКІВ САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНОГО І РАДІАЦІЙНОГО СТАНІВ НА ЕКОЛОГІЧНУ БЕЗПЕКУ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Варжель, О. В.; Іщенко, В. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Наведено результати досліджень впливу показників санітарно-гігієнічного стану ґрунтів Рівненської області на ступінь її екологічної безпеки. Наведено результати досліджень впливу показників санітарно-гігієнічного стану ґрунтів Рівненської області на ступінь її екологічної безпеки. Розглянуто вміст в ґрунтах мікроелементів та важких металів (марганцю, цинку, міді, свинцю, кадмію), проаналізовано радіаційний стан ґрунтів за вмістом цезію-137 та густину потоку радону з поверхні ґрунтів. Оцінювання станів екологічної безпеки районів за показниками стимуляторами вмісту у ґрунтах мікроелементів бору і марганцю рекомендовано здійснювати за залежностями, які мають вигляд зростаючих парабол другого порядку, а для показників дестимуляторів вмісту цинку, міді, свинцю, кадмію, цезію-137, густини потоку радону — за залежностями, які мають вигляд спадних парабол другого порядку. Встановлено, що екологічна безпека за вмістом бору оцінюється категоріями: 15 районів «безпека», 1 район «ризик»; за вмістом марганцю категоріями: 15 районів «безпека», 1 район «ризик»; за вмістом цинку оцінюється категоріями 16 районів «безпека»; за вмістом свинцю 15 районів «безпека», 1 район «загроза»; за вмістом міді категоріями: 12 районів «безпека», 1 район «ризик», 3 райони «загроза»; за вмістом кадмію категорією 16 районів «безпека». За агрегованим показником екологічної безпеки санітарно-гігієнічний стан ґрунтів області оцінюється кількісними і якісними показниками, а саме у зоні Полісся від 0,85 до 0,91, що відповідає для 7 районів категорії «безпека», а у зоні Лісостепу від 0,72 до 0,91, що для 9 районів відповідає також категорії «безпека». За вмістом цезію-137 екологічна безпека ґрунтів зони Полісся оцінюється категоріями: 2 райони «безпека», 1 район «ризик», 2 райони «загроза», 2 райони «небезпека», тоді як у зоні Лісостепу 9 районів «безпека», а за величиною густини потоку радону з поверхні ґрунтів зони Полісся екологічна безпека оцінюється категоріями 6 районів «безпека», 1 район «загроза», а у зоні Лісостепу категоріями: 1 район «ризик», 5 районів «загрози», 1 район «небезпека». Агрегований показник екологічної безпеки радіаційного стану ґрунтів області оцінюється кількісно і якісно, а саме: у зоні Полісся від 0,27 до 0,81, що для 3 районів відповідає категорії «безпека», 2 районів «ризик», 2 райони «загроза», а у зоні Лісостепу від 0,62 до 0,80, що для 3 районів відповідає категорії «безпека», 6 районів «ризик». Для послаблення дії дестимуляторів, а саме значного вмісту в ґрунтах зони Полісся цезію-137 та можливого його накопичення у сільськогосподарській продукції рекомендовано підтримувати в орних землях позитивний баланс гумусу за рахунок внесення диференційованих норм від 1 до 16 т/га органічних добрив та вапнування ґрунтів; за підвищеного виділення з поверхні ґрунтів радону та надходження його до будинків рекомендується їх провітрювати та облаштовувати під час будівництва екранування підвальних приміщень.