ПІДВИЩЕННЯ РОЛІ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ У СПОВІЛЬНЕННІ ГЛОБАЛЬНОГО ПОТЕПЛІННЯ - Сердюк, В. Р.; Сердюк, Т. В.; Франишина, С. Ю. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Розкрито сучасних стан проблем, пов’язаних зі зростанням обсягів викидів парникових газів і температури довкілля через надмірне спалювання викопних видів палива (нафти, вугілля, природного газу). Проаналізовано реалізацію європейського досвіду впровадження оподаткування викидів вуглекислого газу, який позитивно вплинув на реалізацію енергозбереження та зменшення викидів парникових газів в країнах ЄС. Показано що на країни G20 припадає 78 % глобальних викидів парникових газів, тому вони відіграють найважливішу роль в глобальних зусиллях щодо пом’якшення наслідків кліматичних змін. Наведені показники фактичних глобальних викидів вуглекислого газу України та її міжнародні зобов’язання по досягненню кліматичної нейтральності. Розкриті потенційні наслідки для економіки країни впровадження механізму прикордонного вуглецевого регулювання (Carbon Border Adjustment Mechanism — CBAM), Наведено порівняльний аналіз розмірів податків на викиди парникових газів України та інших країн. Будівельна галузь споживає до 40 % від всіх енергоносіїв, що використовуються в країні, тому має величезні резерви економії енергетичних ресурсів. Показано, що ефективним рішенням зменшення викидів парникових газів і сповільнення зростання глобальної температури залишається впровадження в технології будівельних матеріалів, зокрема у виробництво малоклінкерних цементів, неметалевої арматури. Посадка кущів, дерев, озеленення стін і дахів, майданчиків для паркування транспорту залишаються важливим напрямком дизайну ландшафту і служать природним механізмом поліпшення екології за рахунок фотосинтезу. У сповільненні глобального потепління визначальну роль відіграє зменшення використання викопних видів палива з подальшою відмовою від них на користь ВДЕ. Упровадження зелених стандартів нового будівництва та утеплення застарілого житлового фонду сприятимуть зменшенню енерговитрат у будівництві.