МЕТОД РЕКОНСТРУКЦІЇ ВІДЕОЗОБРАЖЕНЬ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДОСТАВКИ В ІНФОКОМУНІКАЦІЙНИХ СИСТЕМАХ АЕРОСЕГМЕНТА - Тупиця, І. M.; Кібіткін, С. О.; Cухотеплий, В. М.; Непокритов, Д. М.; Конов, Д. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
На сьогодні основним інструментом ефективного управління як на місцевому, регіональному, так і державному рівнях є наявність відповідного інформаційного забезпечення. Особливо це стосується сектора безпеки та оборони, де наявність потрібного інформаційного забезпечення є основною вимогою для ефективного реагування відомчих органів (відповідних силових органів) на кризові ситуації, що виникають як в суспільстві, так і державі в цілому. В зв’язку з чим, значно підвищується роль відеоінформаційного забезпечення як засобу для оперативного прийняття рішення. Це пов’язано з тим, що ключовими принципами реалізації відеоінформаційного забезпечення є своєчасність (оперативність) та достовірність. З цією метою досить активно використовуються стаціонарні та мобільні системи фото- та відеоспостереження. Використання останніх тісно пов’язано з аеросегментом — безпілотні літальні апарати та комплекси, роль яких підвищується наявністю таких властивостей, як масштабність та мобільність. Проте при цьому виникають такі проблемні фактори, пов’язані з використанням бездротових технологій зв’язку для доставки даних до кінцевого адресата: дисбаланс між постійно зростаючими обсягами даних та пропускною спроможністю каналів передачі даних; вплив завад, що виникають в процесі доставки відеоданих, на рівень достовірності реконструйованого відеозображення. Слід зазначити, що використання існуючих методів завадостійкого кодування для вирішення вищезазначених проблем призводить до суттєвого зростання обсягу відеоданих, що в умовах використання бездротових технологій зв’язку є критичним, відео-інформаційний ресурс передається зі значними часовими затримкам. З цією метою розробляється метод реконструкції відеоданих на основі використання ідентифікаторів (маркерів) нерівномірних кодових конструкцій, що присвоюються елементам кластерів, сформованих в результаті реструктуризації інформаційного простору за структурною ознакою. Відмінною рисою розробленого методу є незалежне декомпозиційне статистичне декодування окремих кодових підмножин за структурними ознаками, що за використання додаткової службової інформації, забезпечує локалізацію дії помилок в процесі реконструкції даних відеоінформаційного ресурсу.