Оптимізація режимів роботи статичних тиристорних компенсаторів реактивної потужності при їх живленні напругами полігональної форми за критерієм мінімуму питомої споживаної активної потужності - Грицюк, Ю. В.; Пєтухов М. В., М. В.; Рогальський, Б. С.; Свиридов, М. П. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Розглянуто режими роботи трифазного статичного тиристорного компенсатора реактивної потужності з заземленою нейтраллю при його живленні напругами полігональних форм. Запропонований підхід, коли для формування цих напруг застосовується фільтрокомпенсуючий пристрій, що зазвичай використовується для компенсації вищих гармонік. В якості критерію оптимізації режимів використаний мінімум питомої споживаної активної потужності. Доведено економічну ефективність функціонування статичного тиристорного компенсатора з його живленням напругами прямокутної та пилкоподібної форми в порівнянні з базовим варіантом (живлення напругою синусоїдної форми).