ТЕСТУВАННЯ ВЕБ-РЕСУРСІВ НА ІНКЛЮЗИВНІСТЬ: АУДИТ ДЛЯ РЕІНЖИНІРИНГУ - Клим, В. Ю.; Тарасенко, Ю. С. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Запропоновано тестування на інклюзивність веб-сайтів для користувачів із порушенням зору та слуху, які застосовують спеціалізовані програми та пристрої для зчитування або відповідного представлення інформації на веб-ресурсах. Проаналізовано вимоги в європейських країнах та на Україні щодо створення інформаційних веб-порталів з урахуванням доступності цих ресурсів для людей з інвалідністю. Наведені аспекти основних документів, визнаних на міжнародному рівні, що обумовлюють стандарти та рекомендації доступності веб-сайтів для людей з обмеженими можливостями. Згідно з затвердженими вітчизняними вимогами на створення або модернізацію офіційних сайтів сформульовані основні критерії, за якими побудовано сценарій тестування. На прикладі існуючих регіональних веб-ресурсів проведена перевірка практичної аплікації цього сценарію. Результати тестування чотирьох веб-сайтів на інклюзивність зведені в порівняльну таблицю, для кожного з веб-сайтів сформульовані конкретні рекомендації щодо можливого реінжинірінгу дизайн-коду. Показана доцільність застосування запропонованого тестування для попередньої комплексної оцінки обсягу реінжинірингу або модернізації веб-сайту за основними параметрами дизайну та функціоналу з метою підвищення рівня інклюзивності. Визначені головні переваги проведеного тестування: можливість замовнику веб-сайту або пересічному користувачу інтернет-простору перевіряти веб-ресурси на доступність з мінімальними технічними, часовими та фінансовими витратами. Зроблено висновок, що проведення тестування веб-ресурсів на відповідність основним сучасним вимогам інклюзивності сприяє розширенню та удосконаленню його функціоналу, тобто визначає напрями реінжинірингу на етапі підтримки веб-сайту або доповнення use case складових на етапі розробки для підвищення якості вихідного продукту.