МАТРИЧНИЙ МЕТОД ВИЗНАЧЕННЯ ПОКАЗНИКІВ НАДІЙНОСТІ РОЗГАЛУЖЕНИХ РОЗПОДІЛЬНИХ ЕЛЕКТРИЧНИХ МЕРЕЖ - Бурбело, М. Й.; Лобода, Ю. В.; Слободян, Р. О.; Слободян, А. Р. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Надійність розподільчих електричних мереж напругою 10 кВ через значну протяжність та радіальну схему побудови є суттєво низькою. Відповідно до Постанови НКРЕКП № 1175 від 05.10.2018 «Про затвердження Порядку встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії» передбачено довгострокові цілі досягнення показників індексу середньої тривалості довгих перерв (SAIDI) 150 хв для міських територій й 300 хв для сільської місцевості та постанови НКРЕКП № 1550 від 12.08.2020 «Порядок забезпечення стандартів якості електропостачання та надання компенсацій споживачам за їх недотримання», яка регламентує стандарт якості електропостачання і регулює компенсацію споживачеві за недотримання цих стандартів. Для підвищення надійності електропостачання використовують реклоузери, для зменшення кількості знеструмлених споживачів у разі коротких замикань шляхом секціонування повітряної лінії електропередач та можливості резервування її з іншої підстанції, і встановлення індикаторів короткого замикання, які значно зменшують тривалість пошуку пошкодження. Актуальним питанням є вибір місць встановлення реклоузерів, що забезпечить найбільший ефект поліпшення показників надійності електропостачання. Запропоновано матричний метод визначення показників надійності розподільних електричних мереж, що дає змогу спростити розрахунок та частково автоматизувати визначення місць встановлення реклоузерів. В основу методу покладено використання матриці шляхів (коефіцієнтів струморозподілу). Метод дозволяє врахувати належність окремих дільниць ПЛ до магістралі та відгалужень з урахуванням їх диференційованого впливу на показники надійності. Можливість застосування методу перевірено на лінії Ф-11 Хмельницького РЕМ загальною довжиною 44,68 км (довжина магістралі 22,15 км). Показано доцільність розбиття лінії на три секції з установленням двох секціонувальних реклоузерів та одного реклоузера для резервування від сусідньої лінії. Задане значення показника SAIDI (300 хв) досягається після встановлення додатково шести індикаторів КЗ.