ВИБІР ПЕРЕРІЗУ ПРОВОДІВ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ГРАНИЧНОЇ ДОВЖИНИ ПОВІТРЯНИХ ТРИФАЗНИХ ЛІНІЙ НАПРУГОЮ 220/380 В - Соломчак, О. В.; Романюк, Ю. Ф.; Савчин, О. І. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Під час проєктування систем електропостачання виникає необхідність вибору перерізу проводів та визначення їх граничної довжини. Згідно з ПУЕ вибір перерізів проводів ліній для різних систем живлення потрібно здійснювати за двома технічними умовами ― умовою нагрівання з перевіркою за допустимою втратою напруги. Метою роботи є отримання розрахункових залежностей втрат напруги від активної потужності навантаження та коефіцієнта потужності для спрощення та прискорення вибору перерізу проводів трифазних повітряних ліній напругою 380/220 В. Проведено розрахунки втрат фазної напруги та граничної довжини трифазних ліній від активної потужності навантаження для проводів марок АС за значень коефіцієнта потужності cos φ = 0,8 і cos φ = 0,9. Розрахунки показують, що для заданого діапазону навантажень робочі струми не перевищують тривало допустимі струми навантаження. Побудовано суміщені графіки залежності втрат напруги на 1 км трифазної лінії, віднесені до фазної напруги, які дозволяють з найменшими затратами часу здійснити вибір перерізу проводів трифазної повітряної лінії електропередавання за заданою втратою напруги. Також побудовані суміщені графіки залежності граничних довжин ліній, виконаних сталеалюмінієвими проводами різних перерізів, від потужності навантаження за cos φ = 0,8 та значення допустимої втрати напруги 5 %. Для зручності користування графіки побудовані для двох діапазонів потужностей навантаження: 1…10 кВт та 10…30 кВт. Аналогічно можуть бути побудовані залежності граничної довжини трифазних ліній за значень cos φ = 0,9. За результатами виконаних розрахунків побудовані графічні залежності втрати фазної напруги та граничної довжини ліній від активної потужності навантаження для трифазних повітряних ліній, виконаних проводом марки СІП-2, за значень коефіцієнтів потужності cosφ = 0,8 і cos φ = 0,1. Наведено розрахункові вирази для вибору перерізу проводів чотирипровідних повітряних ліній з кількома навантаженнями. Запропоновано алгоритм та наведено розрахункові залежності для визначення граничної довжини чотирипровідних повітряних ліній з рівномірно розподіленим навантаженням. Показано, що гранична довжина лінії з рівномірно розподіленим навантаженням може бути визначена через граничну довжину лінії з навантаженням в кінці залежно від кількості електроприймачів на лінії.