ПІДВИЩЕННЯ НАДІЙНОСТІ АСУТП У ПОЗАШТАТНИХ РЕЖИМАХ РОБОТИ ЕНЕРГОБЛОКА ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ - Буданов, П. Ф.; Бровко, К. Ю.; Кирисов, І. Г.; Хом’як, Є. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Важливим фактором у підвищенні надійності під час експлуатації автоматизованих систем управління технологічними процесами на енергоблоці електростанції є оперативний контроль з виявлення інформації низького рівня ступеня достовірності. Показано, що надійність функціонування технологічного обладнання енергоблока істотно залежить від ефективності автоматизованого управління у позаштатних ситуаціях, коли відбувається несанкціоноване зупинення енергоблока, через помилкове спрацьовування. Виявлено, що причиною помилкових спрацьовувань є інформація про параметри технологічного процесу енергоблока, яка характеризується низьким ступенем достовірності. Показано, що непередбачене несанкціоноване зупинення енергоблока призводить до зниження навантаження для електроспоживачів. Показано, що у застосовуваних моделях управління не враховуються несанкціоноване зупинення енергоблока, що призводить до зниження навантаження для електроспоживачів при помилкових спрацьовування в режимі реального часу. Для підвищення надійності та ефективності автоматизованого керування режимами роботи енергоблока запропоновано модульний блок режиму нештатних ситуацій, зв’язаний з модулями помилкових спрацьовувань і аварійних ознак, який враховує статичні і оперативні складові. Надано практичні рекомендації для застосування автоматизованого модуля в програмно-технічному комплексі автоматизованої системи управління технологічним процесом, що дозволяє проводити розрахунки на основі статичних даних, що надходять з пам’яті даних, і поточних даних з енергоблока.