ДО АСПЕКТУ ОЦІНКИ УКЛОНУ АВТОМОБІЛЬНОЇ ДОРОГИ ЗА ПІДТРИМКИ НАВІГАТОРА З БАРОМЕТРИЧНИМ АЛЬТИМЕТРОМ - Рабінович, Е. Х.; Грицук, І. В.; Буравцев, М. Х.; Зуєв, В. О.; Макаров, В. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Технічний стан покриття дороги є показником, що змінюється випадково. Ця обставина ускладнює можливість його формалізації та обліку. Виникає необхідність безпосереднього вимірювання величини уклону поверхні автомобільної дороги. Характеристики такого уклону є вагомими факторами для планування середньої швидкості руху та паливної економічності автомобільного транспортного засобу. Для вирішення поставлених в роботі завдань як методологічну основу дослідження використано системний підхід. В змінних умовах експлуатації дорожньої системи, вибрані засоби оперативного контролю на основі інтелектуальних транспортних систем. Розроблена загальна методика проведення експериментального наукового дослідження можливості вимірювання параметрів реального уклону автомобільної дороги в реальній практиці. На практиці потрібен метод вимірювання уклонів дороги для побудови її поздовжнього профілю, що забезпечує раціональну точність, наприклад, 0,001 та не вимагає спеціальних засобів й надмірних витрат праці, часу та фінансів. Вибраний метод повинен поєднувати супутникові сигнали зі свідченнями барометричного альтиметра з підтримкою навігатора (метод БА). Загалом метод БА відпрацьований і не вимагає надмірних витрат часу та праці. Сьогодні для обміру нової ділянки достатньо виконати 3―4 пари заїздів у двох напрямках, а потім витратити 4―5 годин на розшифровку записів та обробку даних. Експериментальна перевірка та досвід застосування на практиці показали, що сьогодні для вимірювання уклонів дороги та побудови її поздовжнього профілю з похибкою до 0,001 без залучення спеціальних служб можна рекомендувати використання ручного навігатора GPS/ГЛОНАСС з барометричним альтиметром. БА має високу чутливість, а тому гостро реагує на зміни зовнішніх умов. Важливо дотримуватися викладених у тексті рекомендацій за методикою вимірювань та обробки.