РОЗРОБКА ПРОТОКОЛУ ПЛАТІЖНИХ КАНАЛІВ НА БЛОКЧЕЙНІ STELLAR - Щербіна, Є. С.; Месюра, В. І. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Розглянуті питання щодо теми платіжних каналів та їх практичної імплементації у стеллар блокчейні. Описано загальну ідею платіжних каналів та технічні деталі, що притаманні їх імплементації саме у стеллар блокчейні. Наведено технічні деталі устрою стеллар блокчейну, а саме описано стеллар аккаунти, транзакції та операції. Наведені типи стеллар операцій, що будуть використовуватися у статті. Детально описано яким властивостям повинна задовольняти транзакція, щоб вважатися коректною з точки зору стеллар блокчейну. Описано протокол платіжних каналів на стеллар блокчейні, наведені відповідні діаграми. Описано основні дійові особи та елементи платіжних каналів. Пояснено роль відповідних аккаунтів, а саме хост аккаунту (host account), гостьового аккаунту (guest account) та спільного аккаунту (escrow account). Пояснено роль транзакцій, що використовуються у протоколі, а саме відкриваюча транзакція (funding transaction), службова транзакція (bump sequence transaction) та транзакція-зобов’язання (settlement transaction). Наведено схему, що показує у якому порядку та від імені яких аккаунтів публікуються транзакції. Детально описано процес обміну транзакціями поза блокчейном (off-chain transaction exchange). Для ілюстрації залежності транзакцій одна від одної наведено схему позитивних та негативних випадків публікації транзакцій. В останньому розділі розглядається механізм інвалідації застарілих транзакцій зобов’язань за допомогою часових обмежень на публікацію транзакцій. Наведена часова діаграма, що показує які транзакції можуть бути опубліковані в певний конкретний момент часу. Пояснено необхідність часової затримки між публікацією службової (bump sequence) транзакції та транзакції зобов’язання (settlement transaction). Пояснена необхідність використання властивостей порядкового номера (sequence number) аккаунту та транзакцій.