ДИНАМІКА ПОШИРЕНОСТІ МЕТОДІВ СПАЛЮВАННЯ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ В УКРАЇНІ - Березюк, О. В.; Лемешев, М. С. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
З метою вирішення проблеми твердих побутових відходів у розвинутих країнах поширене їхнє спалювання на сміттєспалювальних заводах. Тому визначення регресійної залежності, що описує динамiку поширеності методів спалювання твердих побутових відходів в Україні для вирішення проблеми поводження з твердими побутовими відходами, є актуальною науково-технічною задачею. Метою дослідження є визначення за допомогою регресійного аналізу залежностей, які описують динамiку поширеності методів спалювання твердих побутових відходів в Україні для вирішення проблеми поводження з ТПВ. Під час дослідження використано метод регресійного аналізу результатів однофакторних експериментів та інших парних залежностей з вибором адекватнішого виду функції з 16 найпоширеніших варіантів за критерієм максимального коефіцієнта кореляції. Регресія проводилась на основі лінеаризувальних перетворень, які дозволяють звести нелінійну залежність до лінійної. Визначення коефіцієнтів рівняння регресії здійснювалось методом найменших квадратів за допомогою розробленої комп’ютерної програми "RegAnaliz", яка захищена свідоцтвом про реєстрацію авторського права на твір. Отримано адекватні регресійні залежності, що описують динаміку поширеності методів спалювання твердих побутових відходів в Україні. Побудовано графічну залежність, що описує динаміку поширеності методів спалювання твердих побутових відходів в Україні, та дозволяє наочно проілюструвати цю динаміку, показати достатню збіжність теоретичних та фактичних результатів. Встановлено, що в Україні протягом 2012—2019 рр. поширеність спалювання твердих побутових відходів з метою отримання енергії зростала за гіперболічно-експоненціальною залежністю, а поширеність спалювання твердих побутових відходів без отримання енергії — спадала за експоненціально-гіперболічною залежністю. Спрогнозовано, що в Україні в 2031 році серед методів спалювання ТПВ поширеність спалювання з метою отримання енергії за відповідних умов може скласти 99,66 %, а без отримання енергії — 0,34 %.