ОСОБЛИВОСТІ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ВИСОКОВОЛЬТНИХ ЕЛЕКТРИЧНИХ ВИМИКАЧІВ - Рубаненко, О. Є.; Лесько, В. О.; Поліщук, А. В.; Мельничук, Д. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
Зазначено, що на сьогодні в експлуатації знаходиться багато високовольтних вимикачів різних виробників та конструкцій. На основі аналізу статистики пошкоджень високовольтних вимикачів доведено, що мають місце не лише пошкодження застарілих масляних чи повітряних вимикачів, а і нових елегазових вимикачів. Звертається увага на необхідність використовувати сучасні методи та засоби діагностування. Висновки за результатами діагностування вимикачів мають враховувати визначення ризиків під час експлуатації діагностованих вимикачів. Розглянуто такі ризики для вимикача та обладнання розподільного пристрою: компонент ризику нанесення шкоди живим істотам внаслідок їх ураження електричним струмом або напругою кроку в результаті замикань в обладнані розподільного пристрою, неспрацювання або руйнування вимикача; компонент ризику фізичного пошкодження суміжного з вимикачем високовольтного обладнання; компонент ризику відмови внутрішніх систем вимикача, спричиненої погіршенням його технічного стану під час увімкнення/вимкнення номінальних струмів; компоненти ризику для електрообладнання розподільного пристрою у разі короткого замикання поблизу розподільного пристрою; компонент ризику відмови внутрішніх систем вимикача, викликаної відключенням струмів коротких замикань в циклі неуспішного АПВ; компонент ризику фізичного пошкодження обладнання розподільного пристрою (пожежа або вибух через замикання та перевантаження електричного обладнання розподільних пристроїв та не спрацюванням відповідних вимикачів з причини незадовільного технічного стану вимикача); компонент ризику відмови вимикача, викликаної пошкодженнями джерела живлення котушок увімкнення та вимкнення вимикача.