МОДЕЛІ КОМПЕНСАЦІЇ РЕАКТИВНОЇ ПОТУЖНОСТІ В ЕЛЕКТРИЧНИХ МЕРЕЖАХ НА ОСНОВІ ПРОСТОРОВО-ЧАСОВОЇ ДЕКОМПОЗИЦІЇ - Демов, О. Д.; Бабенко, О. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
Відповідно до директивних документів по розрахунку компенсації реактивної потужності (КРП) в електричних мережах, її розрахунок базується на розв’язанні задачі одночасно для всієї електричної мережі. Такий підхід спонукає до розділення електричної мережі при оптимізації потоків реактивної потужності на частини (просторової декомпозиції електричної мережі), а також до поетапного впровадження компенсувальних установок (КУ) (часової декомпозиції процесу впровадження КУ). Просторова декомпозиція проводиться на основі розділення функції втрат, створених реактивним навантаженням одного вузла, на власні та спільні втрати, що дозволяє спростити вказаний розрахунок. Часова декомпозиція базується на розділенні функції втрат при встановленні КУ на зниження втрат на певному етапі впровадження вказаних установок і на наступних етапах. Це дає можливість проводити поетапний розрахунок КРП. Очевидно, яким би не був стан мережі в результаті попередніх кроків впровадження КУ, потрібно вибирати впровадження на найближчому кроці так, щоби воно в сукупності з впровадженням на всіх подальших кроках забезпечувало максимальне зниження втрат за період впровадження. Це показує незалежність установлення КУ на кожному етапі і, відповідно, часову декомпозицію процесу впровадження КУ. Таким чином, величини потужностей КУ, які забезпечують максимальне зниження втрат на одному етапі їх впровадження, не залежать від реактивних навантажень і параметрів мереж інших етапів. Проведені дослідження дозволяють зробити такі висновки: а) оптимальні реактивні потоки окремих ліній мереж не залежать від реактивних навантажень інших ліній, що дає можливість проводити просторову декомпозицію цих мереж; б) величини потужностей КУ, які забезпечують максимальне зниження втрат потужності в електричній мережі на одному етапі впровадження КУ, не залежать від реактивних навантажень і параметрів мереж інших етапів, що дає можливість проводити часову декомпозицію цього впровадження.