ПРОТИКОРОЗІЙНИЙ ЗАХИСТ ПІДЗЕМНИХ СПОРУД - Дьяков, В. О.; Антонов, А. В.; Данилов, О. А.; Наумов, Є. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
Досліджено питання підвищення протикорозійного захисту підземних комунікацій та споруд в зоні впливу блукальних струмів електричного рейкового транспорту постійного струму шляхом застосування активних засобів захисту. Зауважено, що щорічно збільшується протяжність підземних комунікацій та споруд, а їх захисту від впливу корозійних процесів приділяється все менше уваги. Особливо важливо приділяти увагу протикорозійному захисту підземних комунікацій та споруд у містах з наявністю рейкового електричного транспорту. Проведена оцінка стану наявних підземних споруд, які розташовуються в зоні впливу рейкового електричного транспорту постійного струму, проаналізовано та підібрано варіанти ефективних та енергоефективних засобів активного протикорозійного захисту. Розглянуто проблематику корозійного руйнування підземних комунікацій та споруд в умовах міст з наявністю електричного транспорту. Описано механізм процесу корозії металу та вказано на основні фактори, які прискорюють процеси руйнування металів. Запропоновано технічні заходи для мінімізації впливу зовнішніх чинників на прискорення процесу корозії металів. Доведено, що для визначення потенціалів підземних комунікацій та споруд, наведених струмами витоку з анодного заземлювача, сам заземлювач можна замінити точковим заземлювачем. Одним з перспективних засобів для здійснення протикорозійного захисту підземних споруд є використання пристрою для протикорозійного захисту підземних споруд. На кафедрі інтелектуальних систем енергопостачання Українського державного університету науки і технологій розроблені засоби активного захисту від корозійного руйнування підземних комунікацій та споруд, які мають такі техніко-економічні переваги: уніфікація захистів в усіх потенційних зонах рейок; зменшення капітальних витрат; усунення витрати електричної енергії на живлення станцій катодного захисту і посилених електродренажів; зменшення втрат електричної енергії в рейкових мережах за рахунок шунтування рейок дренажними пристроями; зняття додаткового позитивного потенціалу, що накладається на рейки, посиленими електричними дренажами і поліпшення корозійної стану приєднаних до рейок споруд (залізобетонні опори і фундаменти контактної мережі та інші конструкції).