РОЗРОБКА МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ КЕРУВАННЯ БАТАРЕЯМИ СТАТИЧНИХ КОНДЕНСАТОРІВ З ОГЛЯДУ ЇЇ РЕАЛІЗАЦІЇ В МІКРОПРОЦЕСОРНІЙ СИСТЕМІ - Терешкевич, Л. Б.; Бандура, І. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
Сформульовані основні вимоги до математичного забезпечення мікропроцесорної системи керування батареями статичних конденсаторів (БСК) в системі електропостачання споживача. Розроблена математична модель, яка дозволяє приймати рішення про увімкнення окремих секцій керованої БСК, призначеної для компенсації реактивних навантажень та реалізує вимоги енергопостачальної компанії в режимах максимальних і мінімальних навантажень в години, що не контролюються енергосистемою. Модель дозволяє прийняти рішення, яке забезпечить необхідний рівень напруги у вузлі під’єднання БСК (якщо є така технічна можливість). Математична модель лінійна та відноситься до класу цілочислових. Останнє твердження є необхідним, позаяк потужність БСК набирається з окремих секцій. Цільова функція математичної моделі описує реактивну потужність по вводу живлення. Зазначені її можливості, стосовно впливу на електричний режим, забезпечуються єдиним обмеженням моделі, що суттєво спрощує саму модель. Синтез математичної моделі виконано так, що визначаючи керувальні рішення, можна уникнути необхідності пошуку опорного розв’язку під час її аналізу симплекс-методом лінійного програмування або ж розв’язувати задачу з використанням методу динамічного програмування. В обох випадках спрощується алгоритм пошуку оптимального розв’язку. В роботі наведено результати дослідження, що стосуються обґрунтування вибору методу аналізу розробленої математичної моделі, Дослідження проводилось шляхом порівняння обчислювальної ефективності для умов тої самої задачі. Задача розв’язувалась за методом динамічного програмування та за симплекс-методом лінійного програмування. Отримані розв’язки повністю збігаються. Необхідні керувальні рішення реалізуються мінімальною кількістю комутацій. Така властивість математичної моделі доведена на конкретному прикладі і зменшує негативний вплив на контактну систему комутаційних апаратів.