ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ПАРАМЕТРІВ ПРОВОДУ НА РЕЖИМИ РОБОТИ ПОВІТРЯНИХ ЛІНІЙ 110 КВ - Черкашина, В. В.; Баклицький, В. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
Розглянуто можливість використання вихрострумових методів неруйнівного контролю в електроенергетиці для безконтактного вимірювання поточних параметрів проводів повітряних ліній електропередачі. Проаналізовано із застосуванням амплітудного і фазового методів неруйнівного контролю зміну поточних параметрів проводу АС 240/32 мм2, який переважно застосовується для повітряних ліній 110 кВ. Проведені експериментальні дослідження дозволили виявити, що зі збільшенням механічного зусилля на провід й підвищенням його температури зменшується питома електрична провідність проводу та збільшується його питомий опір і, відповідно, збільшується активний опір проводу. Результати поданих експериментальних вимірювань свідчать, що прикладене механічне зусилля на провід його подовжує, в результаті чого збільшується стріла провисання й можливий обрив проводу, що приводить до ускладнення режиму роботи ліній. Зі збільшенням активного опору проводу за незмінного струмового навантаження зменшується передана по лінії потужність, а її втрати збільшуються, що впливає на пропускну здатність електричної мережі. Для підтвердження цього, використовуючи дані експерименту, проаналізовано пропускну здатність і втрати активної потужності повітряної лінії 110 кВ. Розрахунок відносної похибки підтверджує достовірність отриманих результатів. Проведені дослідження, які базуються на експериментальних визначеннях впливу механічного зусилля й температури на параметри проводу АС 240/32 мм2, обґрунтовують доцільність застосування вихрострумових методів неруйнівного контролю, а саме спільне використання амплітудного і фазового методів для безконтактного вимірювання поточних параметрів проводів повітряних ліній електропередачі з метою покращення керування режимами роботи електричних мереж в реальному часі.