ЗРОСТАННЯ ОБСЯГІВ ВИРОБНИЦТВА ТА СФЕРИ ВИКОРИСТАННЯ ГАЗОБЕТОННИХ БЛОКІВ - Сердюк, В. Р.; Рудченко, Д. Г. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
Досліджено сучасний стан виробництва газобетону автоклавного тверднення (АГБ) та основних технологічних особливостей виконання кам’яної кладки з використанням стандартних газобетонних блоків і блоків спеціального призначення (О-блоки, U-блоки і Т-блоки). Проаналізовано динаміку виробництва звичайної глиняної цегли, яка витісняється з будівельного ринку автоклавним газобетоном через високу енергоємність її виробництва та низькі теплоізоляційні властивості. Проаналізовано також структуру виробництва АГБ України за густиною. Більшість виробників АГБ України виробляє газобетон марки D500. Кращі світові виробники АГБ виробляють енергоефективний газобетон D400 і D300. Показані економічні і експлуатаційні технологічні переваги виконання кам’яної кладки газобетонних блоків низької густини та перспективи зростання виробництва ефективного теплоізоляційного газобетону густиною 100…150 кг/м3. Зазначені переваги використання для ведення кладки газобетонних блоків цементного та пінополіуретанового клею замість традиційних цементно-піскових розчинів. При цьому усуваються втрати тепла через шви, які є «містками холоду». Показані перспективи застосування газобетонних О-блоків спеціального призначення, які використовуються як незмінна опалубка для підсилення конструкції стіни, влаштування вентиляційних каналів, За умов використання U-блоків усувається традиційний «місток холоду» на рівні віконних і дверних перемичок, забезпечується вирівнювання термічного опору стіни по всій її площині. Газобетонні Т-блоки виконують функцію ефективного термовкладиша для улаштування збірно-монолітного перекриття.