МОДИФІКОВАНИЙ МЕТОД ЕКОТОКСІВ ДЛЯ ІНТЕГРАЛЬНОГО ОЦІНЮВАННЯ ПОТЕНЦІЙНОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ НЕБЕЗПЕКИ СУЧАСНИХ ПЕСТИЦИДНИХ ПРЕПАРАТІВ - Петрук, Р. В.; Кравець, Н. М.; Петрук, Г. Д.; Крикливий, Р. Д. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
Проблема пестицидного забруднення усіх прошарків біосфери залишається гострою не тільки в Україні, але й у всьому світі. При цьому пестициди та їх препарати (ПП) є небезпечно токсичними речовинами, «їхні сполуки чи суміші речовин, що мають хімічний чи біологічний склад, головним призначенням яких є знищення, регуляція і припинення росту шкідливих організмів, а також гризунів, бур’янів, деревної, чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб» [1]. Внаслідок дії таких організмів вражаються рослини, тварини, людський організм, а також завдаються значні збитки. Тобто це хімічні сполуки, які застосовуються для захисту рослинних насаджень і сільськогосподарських продуктів, та для боротьби з переносниками небезпечних хвороб. Проте всі вони, або абсолютна їх більшість є токсичними і становлять значну небезпеку для людини і довкілля. Тому необхідно розробити такий спрощений і універсальний, але водночас, ефективний метод градації за ступенем їхньої токсичності. Суть модифікованого методу екотоксів полягає у тому, що такий метод розрахунків має передбачати основні токсикологічні параметри виявленої в довкіллі хімічної речовини та показники самовільного розщеплення (розкладання) сполуки у певному середовищі. В світі використовуються тисячі торгових марок пестицидів від багатьох виробників. Постійно розробляються нові ефективніші пестицидні суміші, які реєструються в Україні. Проте діючих речовин пестицидів відносно небагато. Загальновідомою є небезпека для довкілля та здоров’я людини від використання пестицидів, проте малодослідженими є залежності залишкової активності пестицидів об’єктах довкілля. Актуальність: при використанні пестицидів основним параметром небезпеки вважається ЛД50 на щурах чи інших теплокровних. Проте для визначення токсичності не враховуються такі показники як час впливу чи об’єми внесення пестицидів. Досить часто дуже токсичні пестициди досить швидко розкладаються в ґрунті і навпаки, малотоксичні пестициди отруюють довкілля протягом довгих місяців чи навіть років. Хоча й існує велика кількість запатентованих торгових марок пестицидів, їхній хімічний склад відрізняється не так суттєво. Однакові за складом пестицидні препарати патентуються під різними назвами для отримання прибутків без сплати патентовласнику відсотків і, відповідно, для отримання додаткових прибутків. Зазвичай діюча речовина у пестицидів різних виробників може бути аналогічною. Відмінними є співвідношення діючої речовини до розчинника, кількість і склад розчинників, суміш в певному співвідношенні декількох діючих речовин пестицидів. Подані торгові назви пестицидів, які використовуються в Україні та поставляються міжнародними гігантами хімічного виробництва.