Автомат реверса для поршневих насосів з гідроприводом - Петрусь, В. В.; Коц, І. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Проаналізовано відомі конструктивні виконання насосних агрегатів та їх приводів. Обґрунтовано ефективність застосування насосів із гідравлічним приводом, керування яким здійснюється за допомогою гідравлічного автомата реверса - автоколивального двоходового золотника. Аналіз підходів до створення основ аналітичного розрахунку поршневих насосів - перетворювачів з гідроприводом, показав актуальність розробки адекватної математичної моделі насоса. Це дозволить проводити дослідження і розрахунки в загальній постановці. Запропоновано математичну модель роботи гідроприводу помпувального вузла та здійснено її експериментальну перевірку. Модель надає можливість вибору раціональних параметрів та характеристик, які забезпечать оптимальні режими перекачування рідин.