ОЦІНЮВАННЯ ВПЛИВУ ГЕНЕРУВАННЯ ВДЕ НА ПОКАЗНИКИ НАДІЙНОСТІ РОБОТИ МЕРЕЖ ОПЕРАТОРІВ СИСТЕМ РОЗПОДІЛУ - Лежнюк, П. Д.; Малогулко, Ю. В.; Прокопенко, И. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
Проаналізовано нормативні положення з оцінювання якості електропостачання. Це особливо важливо для операторів систем розподілу в умовах впровадження стимулюючого тарифоутворення. Визначено вплив приросту встановленої потужності ВДЕ на нормативний показник тривалості перерв в електропостачанні SAIDI, а також проаналізовано зміну показника середньої тривалості відмов в електропостачанні (хв) від року та області. Проведено кореляційний аналіз для низки операторів систем розподілу впливу генерування відновлювальних джерел енергії на SAIDI, в періоди 2013—2016 роки та 2017—2020 роки. Визначено, що в період з 2013 по 2016 роки ріст встановлюваної потужності відновлювальних джерел енергії практично не впливав на нормативний показник тривалості перерв в електропостачанні SAIDI. А, починаючи з 2017 року, у зв’язку з вибором неоптимальних точок приєднання та/або різкого зростання встановлених потужностей відновлювальних джерел енергії, SAIDI збільшується. Побудовані графіки залежності приросту встановленої потужності відновлювальних джерел енергії по областях України в період з 2013 по 2020 рік. Для наочності, побудовано графік залежності встановленої потужності відновлювальних джерел енергії за низкою операторів систем розподілу від року введення таких потужностей у два періоди, а саме 2013—2016 роки та 2017—2020 роки. Побудовано графік залежності щорічного показника середньої тривалості відмов у електропостачанні по областях України в період з 2013 по 2020 роки. Для побудови графіків, а також кореляційного аналізу вибрано області з найбільшою встановленою потужністю відновлювальних джерел енергії станом на кінець 2020 року. Зроблено висновок щодо впливу відновлювальних джерел енергії на надійність електропостачання операторів систем розподілу.