СИСТЕМА ПРЯМОГО КЕРУВАННЯ СТРУМОМ АКТИВНОГО ФІЛЬТРА - Бурбело, М. Й.; Лобода, Ю. В.; Лебедь, Д. Ю. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
Основним напрямком дослідження є оптимізація роботи активного фільтра, спрощення системи керування та виявлення нових алгоритмів розрахунку компенсувальних струмів. Удосконалено систему прямого керування струмом активного фільтра з формуванням синусоїдних сигналів, що дорівнюють основній гармоніці фазних струмів навантаження, а також несинусоїдних несиметричних сигналів, як різниці вхідних фазних струмів навантаження і основної гармоніки, для фільтрування вищих гармонік та симетрування струмів навантаження, що дозволяє забезпечити розділення контурів фільтрування вищих гармонік та симетрування нелінійних несиметричних навантажень. Система керування, яка складається з двох блоків: блока формування струму компенсації вищих гармонік і блока перетворення струмів з системи фазних координат в систему координат миттєвих симетричних складових, — забезпечує практично повну компенсацію лінійних та нелінійних спотворень. У разі використання одного блока перетворення струмів з системи фазних координат в систему координат миттєвих симетричних складових, що істотно спрощує реалізацію системи керування, забезпечується достатня для масових споживачів якість компенсації вищих гармонік (забезпечується компенсація третьої, п’ятої, сьомої та дев’ятої гармонік струму, а рівень нескомпенсованих вищих гармонік визначається одинадцятою та тринадцятою гармоніками, вміст яких суттєво нижчий) і повне симетрування навантажень. Показано, що систему прямого керування струмом активного фільтра у разі використання вектора фазних струмів і вектора фазних напруг можна застосовувати і для повної компенсації реактивної потужності. У цьому випадку відбувається незначне початкове перерегулювання реактивної потужності, яке автоматично компенсується. Регулювання реактивної потужності здійснюється опосередковано контуром підтримки напруги на конденсаторі інвертора напруги активного фільтра.