ДИНАМІКА ОХОПЛЕННЯ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ ВПРОВАДЖЕННЯМ РОЗДІЛЬНОГО ЗБИРАННЯ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ - Березюк, О. В.; Лемешев, М. С. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
З метою зменшення темпів зростання площ земельних ділянок під захоронення твердих побутових відходів у розвинутих країнах поширено диференційоване їхнє збирання, що полягає у збиранні однорідних компонентів (папір, скло, метал, органіка тощо) у окремі контейнери. Тому визначення регресійної залежності, що описує динаміку охоплення населених пунктів Вінницької області впровадженням роздільного збирання ТПВ, для вирішення проблеми поводження з твердими побутовими відходами є актуальною науково-технічною задачею. В дослідженні використано метод регресійного аналізу результатів однофакторних експериментів та інших парних залежностей з вибором адекватнішого виду функції з шістнадцяти найпоширеніших варіантів за критерієм максимального коефіцієнту кореляції. Регресія проводилась на основі лінеаризувальних перетворень, які дозволяють звести нелінійну залежність до лінійної. Визначення коефіцієнтів рівняння регресії здійснювалось методом найменших квадратів за допомогою розробленої комп’ютерної програми «RegAnaliz», яка захищена свідоцтвом про реєстрацію авторського права на твір. Отримано адекватну регресійну залежність та побудовано графічну залежність, що описують динаміку охоплення населених пунктів Вінницької області впровадженням роздільного збирання твердих побутових відходів, дозволяють наочно проілюструвати цю динаміку, показати достатню збіжність теоретичних та фактичних результатів. Встановлено, що у Вінницькій області протягом 2014—2019 років охоплення населених пунктів впровадженням роздільного збирання твердих побутових відходів зростало за степеневою залежністю. Спрогнозовано, що повне охоплення населених пунктів Вінницької області впровадженням роздільного збирання ТПВ припадатиме на середину 2025 року.