ВИКОРИСТАННЯ ЗОЛИ ВИНОСУ БУРШТИНСЬКОЇ ТЕС В ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА АВТОКЛАВНОГО ГАЗОБЕТОНУ - Сердюк, В. Р.; Рудченко, Д. Г.; Гудзь, Д. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
Проаналізовано тенденції виробництва автоклавного газобетону. Автоклавний газобетон є ефективним конструкційно-теплоізоляційним стіновим матеріалом. Його питома вага в стінових матеріалах України становить 53 %. Зниження енергоємності його виробництва, перш за все, спрямоване на зниження вмісту клінкерної складової у складі мінерального в’яжучого газобетонної суміші. Показано, що за умов посилення екологічних та енергетичних вимог, виробництво цементів з підвищеним вмістом мінеральних домішок постійно зростає. У виробництві цементу використовуються домішки вапняку, золи виносу, доменного гранульованого шлаку. Передбачається, що у виробництві цементу в 2050 році, вміст клінкеру в середньому буде складати 70 %. Розглянуто порівняльний досвід використання золи виносу в країнах ЄС та в Україні. Проведено дослідження впливу домішок золи виносу в комплексі з кварцовим піском як гібридного компонента газобетонних сумішей марки D400 і D300. Встановлена оптимальна кількість заміни кварцового компонента золою виносу Бурштинської ТЕС. Використання гібридного кремнеземистого компонента у виробництві автоклавного газобетону розв’язує декілька важливих задач: забезпечує утилізацію золи виносу, покращує фізико-механічні властивості матеріалу та потенційно надає можливість скорочення витрат мінерального в’яжучого. Зростання міцності автоклавного газобетону, отриманого з використанням гібридного кремнеземистого компонента на стиск і згин, пояснюється утворенням під час автоклавної обробки суміші низькоосновних гідросилікатів кальцію та гідрогранатів.