СХЕМА ТЕСТУВАННЯ OLED-МАТРИЦІ БІЛОГО КОЛЬОРУ ВИПРОМІНЮВАННЯ - Гельжинський, І. І.; Верига, А. Д.; Куцій, С. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Запропоновано електричну принципову схему приладу тестування органічної світлодіодної матриці максимальним розміром 16´16 триколірних пікселів, з діапазоном струмів керування 5…30 мА, дискретним шістнадцятирівневим регулюванням напруги живлення в діапазоні від 2 до 6 В з кроком 0,25 В. Прилад розроблений з метою дослідження надійності напрацювання на відмову органічної світлодіодної матриці за різних режимів експлуатації, граничних електричних та динамічних характеристик, часу втрати яскравості свічення від 100 до 70 %. Запропонований прилад тестування спроєктований на двох платах (два модулі) задля гнучкої модернізації в разі необхідності. Основним модулем є контролер світлодіодної панелі. Він побудований на восьмибітному мікроконтролері ATMega8515. Оскільки розміри тестового поля панелі малі, швидкодії такого мікроконтролера цілком достатньо. Мікроконтролер здійснює динамічне керування драйвером дисплею, напругою живлення дисплею, також обмін даними з комп’ютером через інтерфейс USART з використанням перетворювача шини USB-USART. Внутрішньої оперативно запам’ятовуючої пам’яті (ОЗП) мікроконтролера недостатньо, тому дані для виведення на панель дисплею зберігаються у зовнішній пам’яті типу SRAM, яка підключена до мікроконтролера. Підлеглим модулем є плата драйвера світлодіодної матриці. Живлення світлодіодів здійснюється від окремого регульованого джерела напруги, що додатково дозволяє регулювати загальну яскравість дисплея, дослідити його роботу в різних діапазонах напруг живлення. Комутація напруги живлення по рядках здійснюється через електронні ключі на мікросхемі TD62783. Вибір рядка матриці проводиться 4-на-16 дешифратором 74HC4514. Для керування яскравістю світлодіодів по стовпцях використані спеціалізовані мікросхеми WS2801. Вони забезпечують розрядність керування по 8 бітів на колір, разом 24 біти, що більше 16 млн відтінків. Двопровідна схема запису даних та можливість каскадування зменшує кількість дротів в схемі. Можливість підключення резисторів оберненого зв’язку (RFB, GFB, BFB) стабілізатора струму світлодіода, дозволяє компенсувати розкид параметрів світлодіодної матриці підбором номіналів цих резисторів. Окремий модуль живлення забезпечує стабілізацію напруг живлення цифрових мікросхем та світлодіодної матриці.