ДОСЛІДЖЕННЯ ФАКТОРІВ ВПЛИВУ НА ОЦІНЮВАННЯ ОСНОВНИХ ПАРАМЕТРІВ БЕЗПРОВІДНИХ КАНАЛІВ СТАНДАРТУ 802.11 - Михалевський, Д. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Головною структурною одиницею мереж стандарту 802.11, є безпровідний канал. На його характеристики впливає велика кількість дестабілізуючих факторів. Найдостовірнішим способом оцінювання факторів впливу є експериментальні дослідження та створення на їх базі емпіричних моделей. Застосування таких моделей дає можливість прогнозувати ефективність каналів на етапах проектування та під час підключення до мереж стандарту 802.11 для стаціонарних і мобільних абонентів. Для визначення фактора впливу характеристик пристроїв стандарту 802.11 різних виробників проведено емпіричні дослідження на базі безпровідної мережі стандарту 802.11, де існував один безпровідний канал на основі радіокола та з мінімальним впливом інтерференційних завад. Основними параметрами для досліджень вибрано ефективну швидкість передачі інформації, пропускну здатність, потужність сигналу на вході приймача. На основі результатів експериментальних досліджень, запропоновано нові емпіричні моделі оцінювання основних параметрів безпровідних каналів стандарту 802.11 на базі алгоритмів моніторингу. Особливістю запропонованих моделей є можливість встановлення фактора впливу параметрів приймально-передавального обладнання різних виробників з урахуванням довжини каналу та фактора обмеження швидкості внутрішньої шини обміну даними. Дослідження отриманих моделей показали, що коефіцієнти ослаблення регресії мають незначний вплив на результат оцінювання основних параметрів каналу, але вони мають більшу залежність від інших факторів впливу. В більшості випадків відмінності у приймально-передавальному тракті різних виробників можна оцінювати на основі початкових рівнів моделей. Такі параметри можна вимірювати в певній контрольній точці та оцінювати по всій довжині каналу безпосередньо для досліджуваного пристрою з використанням алгоритмів моніторингу.