ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ОПТИМІЗАЦІЇ ПАРАМЕТРІВ АНСАМБЛЮ МОДЕЛЕЙ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДЛЯ ПРОГНОЗУВАННЯ НАЯВНОСТІ ОПАДІВ ЗА ДАНИМИ МЕТЕОМОНІТОРИНГУ - Дратований, М. В.; Козачко, О. М.; Мельник, О. Л.; Варчук , І. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Прогнозування даних — це тривіальна задача системного аналізу, існують різні види прогнозів та передбачення. Одним з них є бінарний прогноз, який відповідає на питання: «Відбудеться подія чи ні?». Одним з питань метеорології є питання прогнозування наявності опадів, а також яка точність буде у такого прогнозу. В роботі розглянуто задачу прогнозування наявності опадів за даними метеорологічного моніторингу та запропонована інформаційна технологія оптимізації параметрів ансамблю таких моделей машинного навчання, як моделі градієнтного бустингу та логістичної регресії, що побудовані на основі набору інформативних ознак. Запропонована інформаційна технологія дозволяє виконати розвідувальний аналіз вхідних даних та визначити оптимальний набір інформативних ознак, а за рахунок алгоритму, який на кожному кроці визначає оптимальні одно-, дво-, три-, … елементні набори ознак, максимізувати точність прогнозування. Побудовано графіки впливу ознак на точність використаних моделей машинного навчання. Для кожного типу моделей визначено свій набір ознак. Для побудови інформаційної технології взято дані, надані Вінницьким центром з гідрометеорології. Це дані моніторингу атмосфери м. Вінниця за останні 10 років, які включають: температуру повітря, вологість повітря, точку роси, хмарність та швидкість вітру. Для підвищення точності прогнозування запропоновано математичну модель, яка базується на оптимальному визначенні ваг ансамблю моделей градієнтного бустингу та логістичної регресії. Проведено експерименти, які показали достатньо точний результат. Точність запропонованої інформаційної технології показала 80 %. Це підвередило достовірність запропонованої технології.