ПОТЕНЦІАЛ БІОГАЗОВОЇ ТЕХНОЛОГІЇ НА ВІННИЧЧИНІ - Ткаченко, С. Й.; Степанов, Д. В.; Степанова, Н. Д.; Власенко, О. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Проаналізовані методи отримання енергії з біомаси. Зазначено, що біогазові технології невдовзі стануть обов’язковим елементом тваринницьких, агропереробних, харчових та інших підприємств. Встановлено, що заміна викопного палива на поновлювальні джерела енергії має економічні, екологічні та соціальні переваги. Проаналізовані складові комплексного ефекту біогазової установки. Проведено аналіз статистичної інформації та оцінено динаміку зміни поголів’я сільськогосподарських тварин у Вінницькій області. Систематизовано групи факторів, які впливають на інтенсивність виробляння біогазу та його якість, а саме біологічні, фізичні, хімічні та організаційно-технологічні. Проаналізовано вплив різних типів сировини, вказано на раціональне їх співвідношення з урахуванням підвищення виходу біогазу, покращення його якості, вказані критерії, за якими слід підбирати сировину для біогазових установок. Увага приділена процесам сумісного зброджування тваринницьких відходів з рослинною сировиною, вказані ефекти збільшення виходу біогазу під час коферментації. Сформульована модель річного потенціалу біогазової технології, на основі якого розроблено річний потенціал Вінниччини. Враховано поголів’я в тваринництві станом на 01.05.2020 року, обсяги виробництва цукру з цукрового буряку та спирту у за 2019 рік. Встановлено потенціал виробництва біогазу з відходів тваринництва, цукрового та спиртового виробництва. Визначено енергетичний ефект біогазової технології, що включає вироблення висококалорійного енергоносія, теплової і електричної енергії при його утилізації. Енергетичний потенціал біогазової технології достатній для покриття потреб в теплоті та електроенергії Вінниччини за основними видами економічної діяльності. Визначено економічно доцільний потенціал за рекомендаціями Біоенергетичної асоціації України. Запропоновані технологічні рішення для підвищення ефективності біогазової установки, а саме повернення в технологічний процес біогазової установки рідкої фази (фракції) в кількості 10…50 % від одержаної з відпрацьованого субстрату, що дає можливість зекономити до 70 % свіжої води за умов стаціонарного з визначеною періодичністю завантаження біореактора. Запропоновано метод визначення комплексного ефекту біогазової технології на основі розрахунку енергетичного ефекту і врахування експертних оцінок щодо співвідношення енергетичного, економічного та еколого-соціального ефектів. Вказано, що такий метод оцінювання комплексного ефекту дозволяє зробити висновок про доцільність проведення детального техніко-економічного аналізу майбутньої біогазової установки за конкретних умов.