Математична модель оптичного сферичного перетворювача інтерактивної системи контролю мікроконцентрації забрюднювальних газів - Іщенко, В. А.; Петрук, В. Г. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Розроблено математичну модель оптичного сферичного вимірювального перетворювача, який є головним елементом розроблюваної системи для контролю екологічних параметрів мікроклімату газифікованих житлових приміщень. Розглянуто основні фактори, які визначають точність вимірювань системи, а також в аналітичному вигляді описано їх вплив на інформативний параметр. На основі відомого рівняння переносу випромінювання і з урахуванням вищезгаданих факторів розроблено узагальнену математичну модель сферичного перетворювача.