Система контролю параметрів процесу буріння з метою запобігання аварій та ускладнень - Рудак, С. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Розглядаються питання СК з метою запобігання аварій та ускладнень в процесі буріння, що базується на аналізі нечіткої (нечислової) інформації про параметри процесу буріння. Розроблена СК включає в себе лінгвістичний опис технологічних ситуацій, пов'язаних з виникненням аварій та ускладнень у процесі буріння свердловин, яким керуються технологи-оператори при прийнятті рішення про можливу аварію з метою її запобігання. СК дозволяє контролювати параметри процесу буріння в реальному часі в умовах невизначеності, що дає можливість досягти вищих техніко-економічних показників та запобігти виникненню аварій.