Підсистема "вода і скиди" автоматизованої системи контролю Держекоінспекції Мінприроди України - Зіскінд, Ю. Л.; Мокін, В. Б.; Боцула, М. П.; Ящолт, А. Р. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Розглянуто проблему контролю антропогенного забруднення поверхневих вод. Охарактеризовано розроблену автоматизовану систему аналітичного контролю Державної екологічної інспекції та аналітпідрозділів територіальних органів Мінприроди України. Створене програмно-інформаційне забезпечення дозволить підвищити оперативність збирання та обробки даних контролю зворотних та стану забруднення поверхневих вод в Україні, а також покращить коректність звітності та її відповідність діючим в Україні вимогам. З часом це дозволить сформувати єдину базу даних про стан вод для аналізу і прогнозу їх динаміки.