Прогнозування екологічних ризиків з використанням аналізу ієрархій і теорії нечітких множин - Риахи, Р.; Безносик, Ю. А.; Бугаєва, Л. Н.; Статюха, Г. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Розроблено методологію оцінки складеного ризику різної екологічної діяльності і джерел забруднення. Оцінка ризику обчислюється як добуток ступеня ризику r і ступені значущості i. Обидва фактори r і i виражені багаторівневим масштабом якості, який визначений в трикутних нечітких числах (TFN). Для угрупування елементів ризику була розроблена модель складеного ризику триступінчатої ієрархічної структури. Для угрупування використовувався метод аналізу ієрархії (МАІ). Розроблена методологія застосовується у дослідженні складеного екологічного ризику виробництва сірчаної кислоти. Запропонований підхід реалізований в пакеті Fuzzy Logic Toolbox середовищі MatLab.