Переробка та утилізація автомобільних каталізаторів - Цюпко, Ф. І.; Сенишин, М. С.; Срібний, В. М.; Ятчишин, Ю. Й.; Ларук, М. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Проведено аналіз та фізико-хімічне дослідження відпрацьованих автомобільних каталізаторів. Встановлено середній вміст металів платинової групи (МПГ) в каталізаторах різних типів та досліджено методи їх утилізації. Запропоновано варіанти повторного використання вилучених МПГ для одержання нових автомобільних каталізаторів. Досліджено вплив ступеня помолу відпрацьованих автомобільних каталізаторів на вихід металів платинової групи (МПГ) з використанням гідрометалургійного методу. Встановлено, що зі зменшенням розмірів частинок подрібненого каталізатора зростає ефективність кислотної екстракції МПГ.