Засоби автоматизованого контролю екологічних параметрів нафтопродуктів - Турчик, П. М.; Васильківський, І. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Розглянуто проблемні питання визначення основних параметрів нафтопродуктів, які прямо чи опосередковано впливають на стан навколишнього природного середовища під час згорання пального у двигунах внутрішнього згорання. Проаналізовано принцип роботи та наведено структурні схеми засобів автоматизованого контролю для визначення загального вмісту сполук сірки та механічних домішок нафтопродуктів, а також описано можливості спектральних аналізаторів у визначенні октанового числа нафтопродуктів за спектрами їх поглинання, розсіювання та пропускання в інфрачервоній області.