Активація компонентів цементнозольних композицій лужними відходами глиноземного виробництва - Очеретний, В. П.; Ковальський, В. П.; Машницький, М. П. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Дано загальну характеристику методам переробки та використання відходів підприємств металургійних та теплоенергетичних галузей. Обґрунтована актуальність використання бокситового червоного шламу для активації компонентів цементнозольних композицій, за рахунок його фізико-хімічних властивостей, які дозволяють керувати фізико-механічними властивостями цементнозольних композицій. Експериментально підтверджено позитивний вплив червоного шламу в якості комплексної активної добавки в цементнозольні композиції.