Дослідження кидків струму намагнічування силових трансформаторів - Кутін, В. М.; Одреховський, В. Б. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Запропоновано математичну модель для дослідження кидків струму намагнічування (КСН) при вмиканні силового трансформатора до мережі. Показано, що розрахункові види КСН з достатньою точністю визначаються параметрами системи і насиченого трансформатора. Математична модель дозволяє порівнювати відстроювання від КСН різних реле і розраховувати параметри спрацювання захисту за параметрами системи і трансформатора або однофазного КСН. Розроблено програму розрахунків струмів у фазах трансформаторів, що дозволяє автоматизувати процес дослідження роботи трансформатора при КСН і підвищити точність спрацювання і чутливість диференційного захисту трансформаторів великої потужності.