Раціоналізація структури персоналу в системі заходів підвищення конкурентоспроможності підприємств - Дубова, С. Г. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Розроблено методику раціоналізації структури персоналу з метою підвищення конкурентоспроможності підприємства. Запропонований новий підхід до раціоналізації структури персоналу підприємств, який, на відміну від відомих, ґрунтується на моделі впливу структури персоналу та інших факторів на конкурентоспроможність і враховує витрати та ризики раціоналізації.