Дослідження чистоти рідини в електростатичному полі - Білинський, Й. Й.; Городецька, О. С. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Запропоновано новий підхід контролю чистоти рідин шляхом визначення поверхневого натягу. Розроблено структурну схему пристрою та експериментальну установку для визначення поверхневого натягу. Проведено дослідження, для яких використовувались дистильована, водопровідна, річкова вода та різні концентрації розчину NaCl. В результаті проведення експерименту отримано геометричні параметри менісків досліджуваних рідин та напруженість електростатичного поля, за якими розраховувалось значення поверхневого натягу рідини.