Адаптивна система для оптимального розподілу навантаження між хімічними реакторами - Боровська, Т. М.; Васюра, А. С.; Колесник, І. С. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Варіаційна задача оптимального розвитку технічної системи з адитивними критерієм і обмеженнями за рахунок використання принципу оптимальності і методу оптимального агрегування зведена до послідовності одновимірних задач оптимізації, що дозволило використати «безвідмовний» метод оптимізації на базі прямого перебору. Розроблено програмну систему, що є працездатною для довільних функцій розвитку - неопуклих, негладких. Розглянуті приклади.