ПРОГНОЗУВАННЯ КІЛЬКОСТІ ХВОРИХ НА COVID-19 У ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Павлюк, О. М.; Федевич, О. Ю.; Стронціцька, А.-О. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Досліджено динаміку кількості нових виявлених хворих на коронавірус у Львівській області. Для цього зібрано статистичні дані з офіційного сайту моніторингу ситуації з кількістю госпіталізованих осіб з підозрою та підтвердженими випадками захворювання, а також тих, що одужали і померли від COVID-19 в Україні. Встановлено залежність зростання кількості хворих від послаблення карантинних обмежень. Розглянуто існуючі публікації по прогнозуванню розповсюдження COVID-19 в Україні. У цих роботах автори використовували методи інтелектуального аналізу даних, штучних нейронних мереж, експоненціального прогнозу, подібностей, кореляційного і регресійного аналізу. Особливу увагу приділено прикладу використання нейромережі типу Back Propagation для короткострокового прогнозування захворювання на COVID-19 в Україні. Також розглянуто методи технічного аналізу часових рядів на основі базових індикаторів: «zigzag» та «supertrend» для прогнозування кількості хворих у Львівській області. Застосовано неітераційну нейронну мережу радіальних базисних функцій з додатковими латеральними зв’язками між нейронами прихованого прошарку для здійснення прогнозування кількості виявлених хворих на коронавірус у Львівській області. Передбачення здійснювали з випередженням у один день. Для середньострокового прогнозування із випередженням у два тижні використовували метод «ковзного вікна». На основі цих прогнозів розраховано щоденну кількість виявлених хворих. Здійснено також передбачення на один день та прогноз на 14 днів кількості тих, що одужали та померли. За результатами прогнозів розроблені рекомендації щодо доцільності введення у Львівській області наступного етапу послаблення карантину. Зважаючи на результати середньострокових прогнозів, у Львівській області не рекомендовано 29 травня вводити наступний етап послаблення карантину. Також розраховано необхідну нову кількість ліжкомісць, якою повинні бути забезпечені опорні лікарні.