КОНЦЕПТУАЛЬНІ МОДЕЛІ ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ В БАГАТОРІВНЕВИХ СИСТЕМАХ АДМІНІСТРУВАННЯ - Кухар, М. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Інтелектуальні інформаційні системи підтримки прийняття рішень, враховуючи сучасні тенденції та напрямки розвитку, є базовою частиною функціонування суспільства. Основною з багатьох задач, яка лежить в рамках розробки систем підтримки прийняття рішень, є представлення знань певної предметної галузі, яка має свої особливості в залежності від країн, в якій вона функціонує. Системи підтримки прийняття рішень мають різні особливості, що характеризують основні задачі предметної галузі, в якій ця система застосовується. Серед них, наприклад, це представлення знань багаторівневих систем адміністрування для цілей підтримки прийняття рішень на державному рівні. Найефективнішими для формального представлення знань в системах підтримки прийняття рішень, зважаючи на сучасні бази знань, досвід та технології, є математичне моделювання, яке можна використовувати для представлення декларативних знань про земельні відносини. Тому, зараз виникає актуальна науково-практична задача, яка передбачує представлення предметної галузі у вигляді математичних та інформаційних моделей з її подальшим впровадженням для організації та заповнення бази знань системи підтримки прийняття рішень, щоб реалізувати оперативне функціонування цієї системи в обраній галузі. Задачі поставлені в цьому дослідженні розв’язані з використанням таких методів: ізотонного відображення для раціонального запозичення структури системи адміністрування, в якості еталону багаторівневої системи, математичної логіки та математичного моделювання, що забезпечать побудову моделей представлення знань, системного аналізу для наукового обґрунтування актуальності побудови системи прийняття рішень. В дослідженні вперше розроблені концептуальні моделі реалізації функціонування системи підтримки прийняття рішень для багаторівневого адміністрування, базуючись на методах теорії категорій, які дозволяють відобразити унікальні знання предметної області в системі підтримки прийняття рішень для розв’язання поставленої задачі. Всі знання, представлені цими моделями, пов’язані і мають певні відносини між собою, залежно від завдання, що вирішується, також вони реалізують можливість подальшого представлення теорії на практиці за допомогою сучасних інформаційних технологій. Розроблені моделі певною мірою забезпечують релевантність знань в системі.