КЕРУВАННЯ РЕЖИМАМИ СЕКЦІОНОВАНИХ РОЗПОДІЛЬНИХ ЕЛЕКТРИЧНИХ МЕРЕЖ З ВІДНОВЛЮВАЛЬНИМИ ДЖЕРЕЛАМИ ЕНЕРГІЇ - Лежнюк, П. Д.; Рубаненко, О. О.; Гунько, І. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Ознакою сьогодення є стрімкі темпи розбудови об’єктів відновлювальної енергетики в світі та в Україні зокрема. Щодо Вінницької області, то вона лідирує в розбудовуванні фотоелектричних станцій (ФЕС). Відомо, що такі електричні станції під’єднують безпосередньо до шин розподільних електричних мереж (РЕМ), які проектувались за умов централізованого електропостачання. Таким чином лінія, яка працювала в радіальному режимі, перетворюється на лінію з двобічним живленням. Отже, виникають задачі оптимізації схем та перетоків потужності в ній для підвищення надійності електропостачання споживачів, поліпшення якості електроенергії. З метою зменшення втрат електричної потужності в розподільних електричних системах шляхом керування генеруванням сонячних електростанцій та малих гідроелектростанцій (ГЕС) запропоновано коригувати потоки потужності так, щоби розрахункова точка потокорозділу в лінії електропередачі відповідала місцю секціонування в ній, шляхом зміни потужності генерування наявних в мережі керованих відновлювальних джерел енергії (ВДЕ)—ГЕС. Також авторами розроблено та описано можливості програмного забезпечення інтелектуальної підтримки диспетчера розподільних мереж, яке дає змогу визначити яким з наявних комутаційних апаратів доцільно розмикати контури в розподільній мережі з ВДЕ. Показано, як це програмне забезпечення дозволяє дослідити можливості зсуву точки потокорозділу у вузол, де встановлений комутаційний апарат, для зменшення втрат потужності шляхом зміни потужності генерування ГЕС та/або ФЕС. В програмі передбачено і повідомлення диспетчеру розподільних мереж, якщо параметри режиму відхилятимуться від їх нормованих значень. Програма інтегрована в автоматизовану систему керування генеруванням потужності ГЕС.