ТЕХНОГЕННЕ НАВАНТАЖЕННЯ НА ДОВКІЛЛЯ МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Чугай, А. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Під час оцінювання стану довкілля регіонів України найбільше уваги приділяється оцінюванню рівня забруднення окремих природних середовищ. Оцінюючи рівень техногенного навантаження довкілля, зазвичай не виокремлюються показники навантаження на окремі його складові. Більшість оцінювань ґрунтується на визначенні показників, що визначають рівень навантаження в цілому на регіон (довкілля регіону). Миколаївська область є високорозвинутим індустріальним регіоном країни, характеризується і значним рекреаційним потенціалом. Метою виконаного дослідження є оцінювання техногенного навантаження на складові довкілля Миколаївської області за багаторічний період. Для оцінки розраховано модуль техногенного навантаження. З метою оцінки навантаження на окремі складові довкілля запропоновано розраховувати також окремі модулі навантаження на повітряний басейн, водні об’єкти, геологічне середовище. Переважними джерелами викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря є пересувні джерела. З 2012 р. зі збільшенням кількості стаціонарних джерел обсяги викидів суттєво зменшувались. З 2000 по 2011 рр. відмічено збільшення техногенного навантаження на повітряний басейн з переважним впливом пересувних джерел, з 2012 р. — зменшення за рахунок обох видів джерел викидів. Основними забруднювачами водних ресурсів регіону є підприємства водоканалу. Максимальне водоспоживання призначається для виробничих потреб, мінімальне — на сільськогосподарські потреби. Показники водозабору, використання вод і скидів стічних вод зменшились. За обсягами скидів стічних вод і забруднювальних речовин рівень навантаження зменшився. У складі утворених відходів в регіоні переважають відходи IV класу небезпеки. Кількість накопичених відходів на порядок перевищує кількість утворених. Відмічається стійка тенденція до збільшення накопичених відходів на території області. З 2011 р. зазначено збільшення техногенного навантаження на геологічне середовище за кількістю відходів. Найбільше техногенне навантаження Миколаївська область зазнає за показниками скидів стічних вод і утворення відходів.