МАКРОЕКОНОМІЧНА ОЦІНКА ПРОДУКТИВНОСТІ ПРАЦІ В УКРАЇНІ ЗА ВИДАМИ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Заюков, І. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Актуальність дослідження пов’язана з тим, що чинна економічна модель економіки України ґрунтується на низькій продуктивності праці (ПП) порівняно з розвиненими країнами світу, зокрема ЄС, США, Японії. Метою статті є оцінка ПП на сучасному етапі розвитку економіки України за видами економічної діяльності (ВЕД) з урахуванням тіньової економіки, масштабів корупції, втрат від військових дій на Сході України та анексії Криму. Проаналізовано динаміку індексів фізичного обсягу продуктивності праці (ПП) за видами економічної діяльності в Україні, що дозволило обґрунтувати необхідність її розрахунку в сучасних умовах розвитку економіки. Розраховано розмір ПП за видами економічної діяльності в приведених цінах з урахуванням обсягів тіньової зайнятості та в доларовому еквіваленті. Проведено розрахунок темпів приросту (падіння) обсягів ПП на одного зайнятого в доларовому еквіваленті за видами економічної діяльності. Здійснено розрахунок гіпотетичних втрат ПП через корупцію і військові дії на Сході України та анексію Криму. Досліджено рівень ПП за паритетом купівельної спроможності в середньому в країнах членах ЄС(28), Організації Співробітництва та розвитку, зокрема США та здійснено порівняння з Україною, зокрема за видами економічної діяльності. Запропоновано рекомендації щодо зростання рівня ПП в Україні, зокрема: шляхом переорієнтації моделі економіки та її структури. Так, в роботі акцентується увага, що зміна існуючої економічної моделі України, зокрема шляхом переорієнтації із аграрної сфери в промислову; збільшення обсягів виробництва товарів (робіт, послуг) з більшою доданою вартістю, особливо на експорт; переорієнтація на внутрішній ринок споживання виробленої вітчизняної продукції; подолання корупції і хабарництва тощо можуть в рази на першому етапі розвитку економіки збільшити ПП. Наведені вище пропозиції і зміна структури економіки, особливо її переорієнтація на інноваційні сфери, промисловість та забезпечення економічної окупності таких галузей економічної діяльності, як: освіта, охорона здоров’я, культура і спорт, туризм тощо дозволять максимально скоротити відставання України за показником ПП від розвинених країн світу.